Тенденцията на перфекционизма отвръща на удара. Ако го кажем, ще бъдем ли

...
Тенденцията на перфекционизма отвръща на удара. Ако го кажем, ще бъдем ли
Коментари Харесай

Несъвършенството на перфекционизма: До какво водят негативните мисли

Тенденцията на перфекционизма отвръща на удара. Ако го кажем, ще бъдем ли критикувани или пренебрегнати?  Изследванията сочат какъв брой рисков е перфекционизмът. Експерти считат, че упованията за съвършено представяне за дълъг интервал от време може да доведат  настойчиви депресивни мисли.

Когато перфекционизмът е комбиниран със самоприкриване (напр. когато някой има непрестанни отрицателни мисли и усеща, които не споделя с хората към него), рискът това да има гибелен ефект е огромен, безапелационни са учени. Това може да се случи, когато човек с прочувствен перфекционизъм не желае близките да знаят за неговите суицидни мисли, разясняват учени. 

Моделът за обществено спиране на перфекционизма изследва връзките сред „ перфекционистично самопредставяне “  и „ обществено постановен перфекционизъм “. Това изследване открива, че „ съставените елементи на междуличностния перфекционизъм “ като обществена изолираност, обществена безизходност и тормоз оказват въздействие върху риска от самоубийство.

Перфекционизмът е многопластов проблем, който обвързва доста фактори, показват психолози.

Правенето на неточности е част от ученето

Често стремежът към перфекционизъм идва от заобикалящата ни среда. Какво можем да създадем, за да се преборим с това нездравословно положение?  Как можем да променим културата, с цел да поддържаме хората да бъдат това, което са?

Перфекционизмът подхранва нашето увлечение към усещанията за лъскавите неща в живота: „ най-хубавият “, лицей, „ най-престижната кариера “, „ най-хубавият “ дом на нашите фантазии, „ готините хора “, с които да излизаме. Понякога най-блестящото не е най-хубавото, показва психологът Каролайн Клаус.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР